Välkommen på Öppet Hus onsdagen 8 maj!

Genom ett Öppet hus i våra lokaler vill vi fira tillsammans med alla företag som har varit med i projektet och med beslutsfattare, allmänhet, företagare och alla andra som är intresserade av hur små företag blir mer konkurrenskraftiga genom kompetensutveckling.
 
Öppet Hus är projektet Affärskompetens Nu’s gemensamma avslutningsaktivitet – vi minglar, firar våra deltagande företag och har trevligt ihop!
 
Vi bjuder på alkoholfritt bubbel och tilltugg, presentationer, överraskningar och tävlingar.
 
Du får komma när du vill under dagen och kvällen, från 14.00 till 20.00. 
 
Vid två tillfällen kommer vi att ha en kortare presentation av projektets resultat samt visa en film där flera företagare ur projektet blir intervjuade. För att inte missa det rekommenderar vi er att vara på plats någon av dessa tider:
15.00 Presentation och filmvisning
18.30 Presentation och filmvisning
 
Du får chans att prata med våra deltagande företag från alla fyra kommunerna, som även får sina diplom.
 
Affärskompetens Nu är en kompetensutvecklingsprojekt för småföretagare i Norduppland. Projektet har finansierats av Europeiska socialfonden och avslutas under våren 2019. Under de tre år som projektet har varit igång har ca 350 företag (770 personer) deltagit i utbildningar och affärsutveckling.
Tillsammans med EU skapar vi nya möjligheter i vår region.
Under veckan 6-12 maj pågår den EU-gemensamma informationskampanjen ”Mitt Europa”. Det innebär bland annat att många olika projekt som har fått finansiering från olika EU-fonder kommer att ha aktiviteter för att visa upp sig, men hos oss är det endast vårt projekt, Affärskompetens Nu, som det kommer att handla om! Kampanjen är till för att visa hur EU:s investeringar används och gör nytta lokalt.
Med anledning av denna temavecka öppnar vi dörrarna till allmänheten, alla är välkomna på Öppet hus den 8 maj.
 
#MittEuropa #EUinmyregion

Jonas Stål på Alunda Print & Dekor: Min arbetssituation som företagare har förbättrats rejält!

– Att utbilda sig och träffa trevliga människor samtidigt som man får nya kunder. Det kan ju inte bli bättre, säger Jonas Stål på Alunda Print & Dekor.

– Kompetensutveckling vill väl alla ha egentligen säger Jonas Stål, ägare och vd för Alunda Print & Dekor AB. De två frågorna man ställer sig när det handlar om utbildning är: Har man tid? Och vad kostar det?

Jonas gick med i projektet redan 2016, men började inte gå utbildningar förrän i januari 2018.

– Det beror väl på den där småföretagarsjukdomen, att man inte tar sig tid helt enkelt. Man tycker inte man kan vara borta från jobbet. Det tog ett tag innan jag förstod att man måste ta sig den tiden. När jag väl börjat gå utbildningar fick jag blodad tand och nu tycker jag det är synd att jag kom igång så sent och missade många bra utbildningar.

Intresse väcktes för mer
Det Jonas var mest intresserad av vid projektets start var ledarskap och försäljning vilket han också gått flera utbildningar i.

– Under projektets gång har jag också blivit intresserad av andra områden som jag inte tänkt på innan. Till exempel har vi gått DISC-analys med hela företaget, vilket var mycket bra.

Den utbildning som Jonas anser gett honom allra mest nytta är Struktur och effektivitet.

– Den använder jag varje dag i vardagen. Även om jag inte tagit tag i allt, så påminner jag ofta mig själv om att jag ska göra det. Jag vet ju hur mycket bättre det blir när jag gör det.

Svårt att motivera
Jonas menar att det varit svårt att motivera sin personal, trots att han uppmuntrat dem. Några har hoppat på direkt och gått flera utbildningar, men andra har inte riktigt velat.

– Nu i efterhand tycker jag att jag borde drivit på lite hårdare och varit mer bestämd med att de skulle gå. Men det är svårt innan man själv vet vad det ger. Nu när jag själv vet vad bra det är ser jag att flera av mina medarbetare skulle haft stor nytta av utbildningar inom till exempel försäljning och kundrelationer. Inte för att de inte är bra på sina jobb, utan för att alla kan utvecklas och bli ännu bättre!

Ledarens ansvar att det ska funka
Utbildningen Ledarskap 3 dagar var också jättebra, berättar Jonas. Så bra att han gärna skulle gå den igen.

– Alla älskar ju Elisabeth Andersson-Brinckmann, hon är fantastisk som utbildare. Vissa bitar från den utbildningen använder jag dagligen, men jag har mycket kvar att lära. Jag fick till exempel kunskap om hur grupper fungerar. Att man aktivt kan gå in och styra en grupp och att det är mitt ansvar som ledare att få det att fungera.

Kunderna mer tacksamma
Från utbildningarna i Försäljning har Jonas bland annat lärt sig att fokusera mer på vissa kunder och lägga mer tid på dem än vad han gjorde tidigare, samt hur man lägger upp en försäljningsstrategi över året och utgår mer från kundernas behov.

– Med små medel kan man få bättre kontakt med sina befintliga kunder genom att planera försäljningen bättre, och kunderna blir ännu mer tacksamma för att man hjälper dem lösa deras behov.

Mer effektiv på jobbet
– Rent konkret har utbildningarna på Affärskompetens Nu förbättrat min arbetssituation som företagare och minskat min arbetsbelastning, fortsätter Jonas. Det är som att vända på en hand! Tidigare kände jag mig alltid stressad. Nu har jag ett annat sätt att se på allt. Jag är mer strukturerad och effektiv på jobbet. Tidigare kunde jag vara ineffektiv en hel dag på jobbet och sedan vara effektiv först på kvällen när jag kom hem och jobbade. Nu är jag effektiv på dagarna och känner inte att jag måste jobba hemma längre eftersom jag planerar min dag annorlunda.

Lärt sig delegera
Jonas är också glad över att han lärt sig delegera mer till sina anställda.

– Under ledarskapsutbildningen frågade Elisabeth mig: Varför har du anställda om du ändå tycker att du gör allt bäst själv? Det blev en tankeställare!

Sedan Jonas började delegera mer har han också fått mycket positiv feedback från sina anställda.

– De vill ju ha ansvar, det utvecklar ju dem med, de växer med ansvaret.

Nya kunder och fler uppdrag
Jonas säger att han också har fått många nya kontakter och nya kunder på utbildningarna.

– Man kommer varandra nära och bygger relationer. Häromdagen gick jag till exempel utbildningen Medarbetarsamtal. Vilket gäng, det var fantastiskt! Och när jag åkte hem hade jag tre nya företag som vill anlita mig.

– Här utbildar man sig en hel dag, får massor med ny kunskap och inspiration för sitt företag, träffar en massa trevliga människor och har riktigt roligt, samtidigt som man får tre nya kunder. Var annars händer det? Det kan inte bli bättre!

© Text och foto: Mia Ulin

Vad händer efter projektet?

 

Du som deltagare i projektet vet säkert vid det här laget att det börjar lida mot sitt slut. Många undrar vad som kommer att hända nu. Jag vill försöka räta ut frågetecknen så gott jag kan.

Det har varit tre fantastiska år och mest fantastiskt har det varit att få arbeta med er företagare! Ni har gett oss ert förtroende, er tillit och inte minst er tid. Jag och mina sju medarbetare i projektgruppen är genuint övertygade om att småföretagen är viktiga för samhället och bidrar med stora skatteintäkter samt ökad livskraft i era kommuner.

Projektets uppdrag från Europeiska Socialfonden (ESF) har varit att arbeta fram metoder, strategier och arbetssätt för hur man bäst arbetar med kompetensutveckling för mindre företag. Dessa kunskaper ska användas för att på lång sikt göra företagarlivet i Sverige bättre, tryggare och hållbarare.

För att lyckas med den utmaningen rekryterades ett team med stor erfarenhet av både eget företagande och företagsutveckling. Var och en med olika spetskompetens inom projektledning, affärsutveckling, coachning, utbildning, IT, kommunikation, ekonomi och administration. Jag är så otroligt stolt över att de ville komma hit till Norduppland och jobba i det här projektet!

Jag är också stolt över att vi lyckats hitta och anlita riktigt vassa utbildare som i de allra flesta fall varit fantastiska på att förmedla kunskap enligt vår pedagogiska modell och visat ett stort engagemang.

Vi i projektgruppen har lärt oss mycket om hur man kan arbeta med företagsutveckling för att få en varaktig förändring för små företag i framtiden.
Allt gick ju inte som på räls från början. Det första halvåret gapade många utbildningsplatser och affärsutvecklingsmöten tomma, men vi har försökt vara lyhörda för era synpunkter och önskemål samt anpassa utbud och framförallt arbetssätt efter det.

Det tar tid att bygga upp ett förtroende. Men arbetet har gett resultat! Sedan ett år tillbaka är, med några få undantag, våra utbildningar och affärsutvecklingsmöten fullbokade. Och många återkopplar och berättar vad projektet har betytt för deras företag. Bättre belöning kan vi inte få!

Vad är nästa steg?
I projektplanen, vilken godkänts av ESF som gav oss de 23 miljoner projektet kostat, ingår att vi ska ge rekommendationer för hur man långsiktigt kan arbeta med företagsutveckling utifrån de resultat projektet skapat.

Dessa rekommendationer har vi i en handlingsplan gett till näringslivsenheterna i Heby, Tierps, Älvkarleby och Östhammars kommuner samt företagarföreningarna Näringsliv i Samverkan och Företag i Samverkan, vilka äger projektet och även sitter i vår styrelse och i vår styrgrupp.

Näringslivsenheterna i de fyra kommunerna har nu tillsammans för avsikt att starta en verksamhet med en ny affärsidé, inspirerad av Affärskompetens Nu. I arbetsgruppen för verksamheten ingår representanter för kommunernas näringslivsenheter samt representanter för FiS och NiS. Arbetsgruppen leds av Camilla Werme, ordförande i Företagare i Tierps kommun samt ledamot i NiS styrelse.

För dig som är intresserad av att veta mer om den framtida verksamheten går det bra att kontakta Camilla Werme på tel 0733-828 006 eller camilla@werme.one.

Om du är intresserad av att veta mer om projektets resultat och slutsatser kan du kontakta mig på telefon 073-3865621 eller sara.hellberg@affarskompetens.nu fram till den 30 juni 2019.

Projektets resultat, slutsatser och metoder kommer vi i projektgruppen, i enlighet med projektplanen, att sprida lokalt, regionalt och nationellt fram till projektslutet.

Under våren kommer vi att presentera projektets resultat för er deltagare vid olika tillfällen. Dessutom kommer vi att göra ett större avslutsevenemang. Så håll utkik i mejlkorgen!

Med vänlig hälsning och återigen ett stort tack för din medverkan så här långt!

Sara Hellberg
Projektledare Affärskompetens Nu

Tillsammans med projektmedarbetarna Leif Bäckström, Vera Andersson, Jörgen Inersjö, Lotta Årstam, Heidi Stridsberg, Mia Ulin och Milla Jansson.

Pär Johansson, Glada Hudik-teatern: ”Framgång skapas av hårt arbete, rätt kompetens och människor som vill!”

– Jag jobbar inte med människor för att jag tycker synd om dem, jag jobbar med människor för att jag tror på dem säger Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern. Då kan jag ställa krav och hjälpa dem utvecklas. Att säga rätt saker kan vem som helst göra, men att göra rätt saker är det som gör skillnad.

Den 29 januari arrangerade Affärskompetens Nu en inspirationsföreläsning med Pär Johansson från Glada Hudik-teatern på Gimo Herrgård. Nära 80 personer från projektet deltog. Pär bjöd på sig själv, härliga berättelser, eftertanke och skratt. Vid pausen var inte ett öga torrt.

Glada Hudik-teatern är en kommunal verksamhet och är Hudiksvalls kommuns starkaste varumärke utåt. Pär startade Glada Hudik-teatern för 23 år sedan genom att ljuga. När chefen var borta på kurs passade Pär på att få igenom sin idé genom att lura arbetsgruppen att chefen redan gett sitt godkännande och att den första pjäsen skulle heta ”Tomtar på rymmen”.

– Du måste vara modig och inte bara vänta på rätt tillfälle! Det rätta tillfället kommer kanske aldrig, säger Pär.

Pär tycker att kommunala verksamheter är experter på att sitta i arbetsgrupper som aldrig kan ta beslut. Hans analys är att en arbetsgrupp ofta består av olika människotyper: Ugglorna som alltid sitter på rad och aldrig säger något. Tigrarna som morrar men som inte är så farliga. Och så mulåsnorna, de i gruppen som arbetar för att allt skall vara som det alltid har varit och inte vill förändra eller förbättra men som påverkar andra i gruppen att också motarbeta förändring. För att utvecklas och hitta nya lösningar krävs nya infallsvinklar och en vilja att testa nya grepp. Så mulåsnorna ska bort så fort som möjligt, menar Pär. Själv betecknar han sig som en delfin som sprutar idéer.

– Framgång har ingenting med tur att göra.  Framgång skapas av hårt arbete, rätt kompetens och människor som vill.

Pär menar att det finns många människor i utanförskap och att vi måste börja agera nu. Alla kan inte lära sig samma saker, det går inte.

– Jag tror man måste hitta ett nytt sätt att integrera människor i samhället, och min lösning är att man tillåter alla jobb, även de enkla. Jag tror att det är bättre att man är kung på att klippa en gräsmatta än på ingenting alls.

Pär anser att man borde ha hälften så stora barngrupper på förskolan, att tid är det som ger barnen en känsla av tillhörighet. Det är också föräldrarna som ska uppfostra sina barn, inte skolan.

– När man går i skolan är det viktigt att man får känna sig trygg, får utvecklas och känna sig duktig.

Pär tror på det empatiska ledarskapet, där man visar känslor. Det empatiska, som berör, når in långsiktigt.

– Är du i en situation där du inte känner att du kommer till din rätt ska du inte vara där. När du är ärlig mot dig själv får du ett bättre liv. Ju mer emotionell du är desto mer tar du dig igenom bruset. Ju mer man vågar vara sig själv, desto bättre blir det. Den dagen man slutar vara sig själv, den dagen faller allt. Alla kan säga att de har en bra idé, men man måste också orka förverkliga den, avslutar Pär Johansson.

Se bilder och filmer från föredraget på vår Facebook-sida >>

© Text och foto: Mia Ulin