Och vinnaren är…

 

Ett stort tack till alla som kom på vårt Öppet Hus den 8 maj! Det var så roligt att träffa alla, men också sorgligt att det var sista gången i detta sammanhang. Vi är överväldigade över all företagarkraft som finns i Norduppland och övertygade om att vi kommer att ses igen!

Tack också till alla som tog sig tid att gå tipsundan! Nu har vi rättat alla svaren och fått fram tre vinnare! GRATTIS TILL ER!

Vinnare av tipsrundan på Öppet Hus den 8 maj

1:a – Erika Galle, Smedja Cuio Mae.
Vinnare av en Elfinbook 2.0 (digital anteckningsbok).

2:a – Linda Norrby, Kingstreet.
Vinnare av en kaffebryggare med termosmugg.

3: – Sara Åkerlind, Kingstreet.
Vinnare av boken ”I huvudet på en normalstörd” av Pär Johansson.

Stort grattis! Alla tre ovanstående hade 11 rätt (av 14 möjliga), Erika vann tack vare att hon kom närmast på utslagsfrågan!

Vi lottade samtidigt ut ett ytterligare pris till en av de tävlande. Bonusvinnare är Per Sandström, Syltkrukan. Grattis, Per, du får boken ”Långtidsfrisk – så skapas hälsa, effektivitet och lönsamhet” av Johnny Johnsson, Anders Lugn och Birger Rexed.

 

De rätta svaren

Nedan visas alla frågar samt de rätta svaren.

Fråga 1
Hur många företag har varit med i Affärskompetens Nu?
Rätt svar: 359 st

Fråga 2
Vilket är snittbetyget (skala 1-6) på alla utbildningar som projektet ordnat?
Rätt svar: 5,3

Fråga 3
Hur många av personalen (8 st) har drivit eller driver eget företag?
Rätt svar: 7 st

Fråga 4
Hur mycket pengar har projektet blivit beviljat stöd från Europeiska socialfonden?
Rätt svar: 23 miljoner

Fråga 5
Hur många deltagande företag kommer från Heby kommun?
Rätt svar: 46 st

Fråga 6
Vad är medelåldern hos deltagarna i projektet?
Rätt svar: 44,7 år

Fråga 7
Vilken var utbildaren Agnes första insats i projektet?
Rätt svar: Inspirationsseminarium, Office 365

Fråga 8
Vad är definitionen för mikroföretag?
Rätt svar: 2-9 anställda

Fråga 9
Hur många företag har gjort minst ett besök hos våra affärsutvecklare?
Rätt svar: 273 st

Fråga 10
Vilken utbildning var den mest önskade från analysen?
Rätt svar: Struktur och effektivitet

Fråga 11
Inom vilket huvudområde har flest personer valt att gå på utbildningar?
Rätt svar: IT

Fråga 12
Hur många av personalen (8 st) bor i Tierps kommun?
Rätt svar: 4 st

Fråga 13
Vad heter den man från Salgado Kommunikation AB som utbildat i Sociala medier?
Rätt svar: Daniel Erkstam

Fråga 14
Hur många avbokningar var det i snitt på våra utbildningar?
Rätt svar: 20-25%

Fråga 15
Hur många närvarorapporter sitter det i pärmen (pärmen innehåller närvarorapporter från 1 månad)?
Rätt svar: 307 st

Skapare av tipsrundan var Lotta Årstam.

Välkommen på Öppet Hus onsdagen 8 maj!

Genom ett Öppet hus i våra lokaler vill vi fira tillsammans med alla företag som har varit med i projektet och med beslutsfattare, allmänhet, företagare och alla andra som är intresserade av hur små företag blir mer konkurrenskraftiga genom kompetensutveckling.
 
Öppet Hus är projektet Affärskompetens Nu’s gemensamma avslutningsaktivitet – vi minglar, firar våra deltagande företag och har trevligt ihop!
 
Vi bjuder på alkoholfritt bubbel och tilltugg, presentationer, överraskningar och tävlingar.
 
Du får komma när du vill under dagen och kvällen, från 14.00 till 20.00. 
 
Vid två tillfällen kommer vi att ha en kortare presentation av projektets resultat samt visa en film där flera företagare ur projektet blir intervjuade. För att inte missa det rekommenderar vi er att vara på plats någon av dessa tider:
15.00 Presentation och filmvisning
18.30 Presentation och filmvisning
 
Du får chans att prata med våra deltagande företag från alla fyra kommunerna, som även får sina diplom.
 
Affärskompetens Nu är en kompetensutvecklingsprojekt för småföretagare i Norduppland. Projektet har finansierats av Europeiska socialfonden och avslutas under våren 2019. Under de tre år som projektet har varit igång har ca 350 företag (770 personer) deltagit i utbildningar och affärsutveckling.

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]
Tillsammans med EU skapar vi nya möjligheter i vår region.
Under veckan 6-12 maj pågår den EU-gemensamma informationskampanjen ”Mitt Europa”. Det innebär bland annat att många olika projekt som har fått finansiering från olika EU-fonder kommer att ha aktiviteter för att visa upp sig, men hos oss är det endast vårt projekt, Affärskompetens Nu, som det kommer att handla om! Kampanjen är till för att visa hur EU:s investeringar används och gör nytta lokalt.
Med anledning av denna temavecka öppnar vi dörrarna till allmänheten, alla är välkomna på Öppet hus den 8 maj.
 
#MittEuropa #EUinmyregion

Pressmeddelande från Nordupplands Kompetenscenter

 

360 företag har vässat kompetensen – samverkan fortsätter

Sedan 2016 har omkring 360 företag i Norduppland genom projektet Affärskompetens Nu ökat sina kunskaper i företagsrelaterade ämnen. Fortsatt samverkan för att stärka företag i området är redan planerad.

Projektet har stärkt näringslivet i Norduppland, genom att erbjuda utbildningar i bland annat ledarskap, marknadsföring och ekonomi till företag med max 20 anställda. Samtidigt har de medverkande kommunerna skapat värdefulla samarbetsformer.

Slutgiltig projektredovisning sker den 29 maj 2019. Därefter kommer erfarenheter och framgångsfaktorer från projektet att sammanställas. Det kompletteras med behov och önskemål från företagare för ett fortsatt gemensamt arbete för att stärka regionens företag.

En handlingsplan för det fortsatta arbetet är påbörjad och slutförs när projektets resultat är tillgängligt. Projektets referensgrupp kommer att fortsätta fylla en viktig funktion.

 

BAKGRUND
Projektet Affärskompetens Nu har drivits av föreningen Nordupplands Kompetenscenter, som utgörs av kommunerna Tierp, Östhammar, Heby och Älvkarleby samt föreningarna Näringsliv i samverkan i Tierp och Företag i samverkan i Östhammar. Projektet har under drygt tre år finansierats av Europeiska Socialfonden (ESF) med 23 miljoner.

För mer information, kontakta Nordupplands Kompetenscenters ordförande:
Camilla Werme,
E-post: camilla@werme.one
Telefonnummer: 0733-828 006

 

Jonas Stål på Alunda Print & Dekor: Min arbetssituation som företagare har förbättrats rejält!

– Att utbilda sig och träffa trevliga människor samtidigt som man får nya kunder. Det kan ju inte bli bättre, säger Jonas Stål på Alunda Print & Dekor.

– Kompetensutveckling vill väl alla ha egentligen säger Jonas Stål, ägare och vd för Alunda Print & Dekor AB. De två frågorna man ställer sig när det handlar om utbildning är: Har man tid? Och vad kostar det?

Jonas gick med i projektet redan 2016, men började inte gå utbildningar förrän i januari 2018.

– Det beror väl på den där småföretagarsjukdomen, att man inte tar sig tid helt enkelt. Man tycker inte man kan vara borta från jobbet. Det tog ett tag innan jag förstod att man måste ta sig den tiden. När jag väl börjat gå utbildningar fick jag blodad tand och nu tycker jag det är synd att jag kom igång så sent och missade många bra utbildningar.

Intresse väcktes för mer
Det Jonas var mest intresserad av vid projektets start var ledarskap och försäljning vilket han också gått flera utbildningar i.

– Under projektets gång har jag också blivit intresserad av andra områden som jag inte tänkt på innan. Till exempel har vi gått DISC-analys med hela företaget, vilket var mycket bra.

Den utbildning som Jonas anser gett honom allra mest nytta är Struktur och effektivitet.

– Den använder jag varje dag i vardagen. Även om jag inte tagit tag i allt, så påminner jag ofta mig själv om att jag ska göra det. Jag vet ju hur mycket bättre det blir när jag gör det.

Svårt att motivera
Jonas menar att det varit svårt att motivera sin personal, trots att han uppmuntrat dem. Några har hoppat på direkt och gått flera utbildningar, men andra har inte riktigt velat.

– Nu i efterhand tycker jag att jag borde drivit på lite hårdare och varit mer bestämd med att de skulle gå. Men det är svårt innan man själv vet vad det ger. Nu när jag själv vet vad bra det är ser jag att flera av mina medarbetare skulle haft stor nytta av utbildningar inom till exempel försäljning och kundrelationer. Inte för att de inte är bra på sina jobb, utan för att alla kan utvecklas och bli ännu bättre!

Ledarens ansvar att det ska funka
Utbildningen Ledarskap 3 dagar var också jättebra, berättar Jonas. Så bra att han gärna skulle gå den igen.

– Alla älskar ju Elisabeth Andersson-Brinckmann, hon är fantastisk som utbildare. Vissa bitar från den utbildningen använder jag dagligen, men jag har mycket kvar att lära. Jag fick till exempel kunskap om hur grupper fungerar. Att man aktivt kan gå in och styra en grupp och att det är mitt ansvar som ledare att få det att fungera.

Kunderna mer tacksamma
Från utbildningarna i Försäljning har Jonas bland annat lärt sig att fokusera mer på vissa kunder och lägga mer tid på dem än vad han gjorde tidigare, samt hur man lägger upp en försäljningsstrategi över året och utgår mer från kundernas behov.

– Med små medel kan man få bättre kontakt med sina befintliga kunder genom att planera försäljningen bättre, och kunderna blir ännu mer tacksamma för att man hjälper dem lösa deras behov.

Mer effektiv på jobbet
– Rent konkret har utbildningarna på Affärskompetens Nu förbättrat min arbetssituation som företagare och minskat min arbetsbelastning, fortsätter Jonas. Det är som att vända på en hand! Tidigare kände jag mig alltid stressad. Nu har jag ett annat sätt att se på allt. Jag är mer strukturerad och effektiv på jobbet. Tidigare kunde jag vara ineffektiv en hel dag på jobbet och sedan vara effektiv först på kvällen när jag kom hem och jobbade. Nu är jag effektiv på dagarna och känner inte att jag måste jobba hemma längre eftersom jag planerar min dag annorlunda.

Lärt sig delegera
Jonas är också glad över att han lärt sig delegera mer till sina anställda.

– Under ledarskapsutbildningen frågade Elisabeth mig: Varför har du anställda om du ändå tycker att du gör allt bäst själv? Det blev en tankeställare!

Sedan Jonas började delegera mer har han också fått mycket positiv feedback från sina anställda.

– De vill ju ha ansvar, det utvecklar ju dem med, de växer med ansvaret.

Nya kunder och fler uppdrag
Jonas säger att han också har fått många nya kontakter och nya kunder på utbildningarna.

– Man kommer varandra nära och bygger relationer. Häromdagen gick jag till exempel utbildningen Medarbetarsamtal. Vilket gäng, det var fantastiskt! Och när jag åkte hem hade jag tre nya företag som vill anlita mig.

– Här utbildar man sig en hel dag, får massor med ny kunskap och inspiration för sitt företag, träffar en massa trevliga människor och har riktigt roligt, samtidigt som man får tre nya kunder. Var annars händer det? Det kan inte bli bättre!

© Text och foto: Mia Ulin