Gå tillbaka

Åke Boström på Gul Bil: Mitt mål är att växa och ägna mig åt ledarskapet på heltid!

Åke Boström på Gul Bil är en av Affärskompetens Nu’s flitigaste deltagare. Själv menar Åke att han i projektet fått mycket av det stöd han som företagare saknar från sin tidigare anställning på ett stort företag. Och tack vare projektet drar han nu igång ett eget ledningsråd!

 

I Norduppland ser man allt som oftast gula bilar åka om kring i kvarteren och i landskapet. Om det dessutom står ”Gul Bil” på dem, ja då är det Åke Boströms bilar från företaget Gul Bil AB som han startade för fem år sedan. Affärsidén är att erbjuda tjänster för hus, hem, trädgård och båtliv.

– Jag gillar marknadsföring och försäljning säger Åke. När jag startade företaget ville jag sticka ut men ändå vara seriös. Det finns en lek som heter Gul Bil. Du skriker ”gul bil” när du ser en, mina barn lekte den och det ger en positiv association. Människor återkopplar mycket kring namnet. Bland annat fotograferar de bilen och hör av sig på olika sätt. Namnet gör att de börjar fundera på vad vi gör, och det är precis det jag vill att de ska göra!

 

Affärsutvecklarna största behållningen

Åke har varit med sedan projektstart och har i skrivande stund gått drygt 20 utbildningar eller affärsutvecklingsmöten.
– Den största behållningen i projektet är utan tvivel affärsutvecklarna Jörgen och Leif. Jag tycker om båda. Mötena med dem sätter jag överst i projektet! Det är verkligen hands on. Leif har t.ex hjälpt mig att göra en budget som hjälpte mig ta viktiga beslut i företaget som helt grundades på den. Jörgen har drivit på mig i andra sammanhang.

Åke har tidigare arbetat på Sandvik i Sandviken, där det förstås finns helt andra resurser än man har som litet företag.
– Affärsutvecklarna har fyllt de luckor man saknar som egenföretagare. Deras engagemang har varit fantastiskt.

 

Utbildning gav nytt tänk och inspiration att hitta rätt

Bland utbildningarna nämner Åke framförallt Ledningsstöd/Advisory board med Elisabeth Andersson Brinckmann. Dessa utbildningar har nu lett till att Åke startar ett eget ledningsråd med hjälp av personer som han har förtroende för.

– Jag hade aldrig kommit på tanken att starta ett eget ledningsråd om det inte vore för den här utbildningen, säger Åke. Framförallt del två i utbildningen var bra. Det gav mig ett nytt tänk och inspiration till att hitta rätt. Jag hade aldrig kommit på det själv.

Han fortsätter:
– Utbildaren berättade om sina egna erfarenheter och vi fick alla skriva upp vilka våra egna kompetenser är och vilka jag själv saknar. Då kom jag på att jag saknar erfarenhet av att få företag att växa, och direkt kom jag på en person som har det. Jag frågade honom, och nu ska han ingå i min ledningsgrupp, tillsammans med ett par andra som jag identifierat.

 

Nätverkandet ger uppdrag

En annan spinoff-effekt av projektet är nätverkandet. Åke har skickat många kunder till andra deltagare han lärt känna i projektet och har fått flera uppdrag via dem också.

Att sätta av tid för sin egen personliga utveckling är också mycket viktigt menar Åke.
– Det är skönt att få komma iväg ibland ifrån vardagen. Man behöver det som företagare. Jag kan komma till en utbildning och slappna av på ett annat sätt än i företagarrollen. Träffa andra människor, få intellektuellt utbyte, bolla idéer, uttrycka mig och utveckla mitt eget tänk.

– Det jag saknar i mitt företagande idag är ledarskapsbiten. Jag bjöd till exempel hustru och barn att lyssna på Kjell Enhager i Stockholm. Det var helt fantastiskt, och jag kände att den här miljön och den här stimulansen, den saknar jag lite när jag går där och klipper häckar och skottar snö. Jag vill få upp företaget lite till i omsättning. Då kan jag själv ägna mig åt att leda människor och inspirera de anställda till att bli ännu bättre! Mitt mål är att företaget ska bli så stort att jag kan ägna mig åt ledarskapet på heltid.

 

Får samma stöd som på Sandvik

– Ni som arbetar på Affärskompetens Nu är fantastiska människor med olika kompetenser. Ni är värda all heder och beröm för det jobb ni gör! Jag hade faktiskt inte så höga tankar om projektet när jag gick med. Jag ville gå in med öppet sinne, men kanske tyckte det var lite skakigt i början. Första gången jag fick träffa Jörgen lyfte det rejält. Jag kände att det här var minst på samma nivå som på Sandvik. Samma sak när jag träffade Leif, jag fick samma hjälp och stöd som jag hade att tillgå på Sandvik och som man inte har som egen företagare. På Sandvik behövde jag inte göra det jag inte var bra på. Behövde jag hjälp med en budget fick jag det, behövde man en ledarskapsutbildning fick man det, man får alla resurser i världen. Det är så synd om Affärskompetens Nu inte får finnas kvar!

 

– Det är viktigt med kontakten med er som jobbar i projektet. Alla uppsökande mejl med tips har varit mycket viktiga. Jag tittar i ärlighetens namn inte in varje dag på webben, men nyhetsbreven har gjort att jag anmält mig till flera kurser fastän jag inte tänkt det. Och inspiration är ni bra på! För att få kraft att driva företaget behöver jag löpande ”tanka” inspiration, och det får jag från er!

 

Besök gärna Gul Bils webb >>

© Text: Mia Ulin. Foto: Jörgen Inersjö och Gul Bil AB (kollage).