Gå tillbaka

Carina på Livsstigen: Du får lära dig att se med fotografens öga!

På Thomas fotokurser får deltagarna ge sig ut och fotografera. Här är Marie Nyberg, Östek AB från ett utbildningstillfälle i november 2017.

På Thomas fotokurser får deltagarna ge sig ut och fotografera. Här är Marie Nyberg, Östek AB från ett utbildningstillfälle i november 2017.

 

En bild säger mer än tusen ord heter det ju. Och i det medieflöde vi tar till oss varje dag blir bilden allt viktigare. Den måste fånga uppmärksamheten för att lotsa vidare till budskapet. Hur du gör det och mycket mer får deltagarna lära sig i den populära kursen Fotografering och bildredigering med Thomas Lindgren från Office IT-partner utbildning. Vi frågade några av dem som gått kursen vad de tyckte:

– Fotografering och bildredigering var en fantastiskt bra kurs, menar Carina Pettersson på Livsstigen. Jag rekommenderar den verkligen. Du får lära dig att se med fotografens öga, vad du ska tänka på innan du fotar. Du lär dig också knep hur du redigerar dina bilder och att får chans att få feedback och ställa frågor till en kunnig kursledare. Jag märker att jag nu även tänker annorlunda när jag tar privata bilder.

– Jag kan absolut rekommendera den, jag vill gå den igen för att den gav så mycket, säger Sara Åkerlind från Kingstreet – Kökskonst på visit. Genom att förändra (som jag tycker) ganska lite så tar jag mycket bättre bilder ”helt plötsligt” tack vare att jag har fått bättre förståelse och genom att bli medveten om hur det jag gör påverkar bilden. Jag har haft jättemycket nytta av den i mitt företagande redan och vet att jag kommer att ha stor nytta av det framöver. Bra föreläsare och relevant innehåll. Man kan påminna deltagarna att de ser till att ha installerat och testat programmet i sina datorer inför kursen så att alla kan få maximal utdelning av den värdefulla tiden.

– Det var mycket att lära och jag har haft mycket användning av det jag lärt mig, säger Katarina Lindfors på Edinge Hundpensionat. Det roliga är att jag fått bra feedback från andra som tycker att jag tar fina bilder.

– Jag tycker att fotokursen har varit mycket bra, säger Beate Tjernström på Sågarbo Herrgård Stuguthyrning. Jag arbetar i Photoshop idag, men för mig har det varit bra att få mera kunskap i själva fotograferingen, t.ex att ta bilder på människor inomhus, fotografera objekt utomhus och vilket perspektiv man bör tänka på vid t.ex. husfotografering. Bildredigering i Photoshop blev en bra uppdatering för mig då jag redan arbetar i programvaran, men t.ex ljus-/färgredigering är väldigt viktigt för en bra bildredigering. En mycket bra kurs, synd att undvara!

– Kursledaren lotsade oss säkert fram till att se hela vår omgivning och varandra genom en lins och i bilder, berättar Mia Mattsson på Alunda Järngjuteri. Nivån var helt rätt för både nybörjare och även den som behövde fräscha upp gammal kunskap. Temat på uppgifterna vi fick var spännande. Ladda in bilderna i datorn fick vi göra som grupparbete det var väldigt omtänksamt eftersom vi alla var på olika nivåer. Vi fick med oss många användbara tips och trix. Framförallt ett helt nytt språk – bildspråket! Kursledaren var fantastisk och nu när jag ser hästbilder (han är proffs på dem) tänker jag på den här kursen. Jättevärdefull för oss!

– Fotografering: Här lärde jag mig hur man positionerar, tänker ljus och annat bra för att kunna få till en riktig bra bild, säger Anna Sjöberg på Facilitate Partner. Hur man placerar kamera och kameravinkel avgör mycket för att få fram det man vill med ett foto, det fick vi lära oss. Det var väldigt bra. Redigering: här fick vi lära oss hur Adobe redigeringsprogram är uppbyggda och fungerar och träna på de grundläggande greppen. Med denna kunskap kan man göra en hel del redigeringar och kan lära sig själv vidare. Fantastiskt bra och tydligt beskrivande. Själv skulle jag kunna tänka mig att gå redigeringen igen, det var så mycket att ta in denna dag så jag skulle behöva repetera det för att ta in det. Jag antecknade för fullt men det är som sagt en hel del att landa i.

– Det vi lärde oss på kursen har jag nytta av både privat och i mitt jobb, berättar Ann-Charlotte Salminen på Animo massage. Som att tänka på vilken bakgrund det är på bilderna när du fotar människor. Hur ljuset faller in i bilden. Hur står de/den som ska fotas. Inte fota barn stående utan vara i deras höjd. När det gäller ögonblicksbilder, så vänta inte  på den perfekta bilden utan fota direkt och fixa till bilden efteråt. Vi var också ute och fotade olika motiv. Vi lärde oss många praktiska och teoretiska saker den här dagen. Jag tänker på ett annat sätt nu när jag lägger till bilden inför en marknadsföring eller sociala medier. En bra kurs för den som är intresserad av foto.

– Ja den kursen var bra den också, säger Marie Gustavsson på Simbadet Camping i Österbybruk. Mycket trick och knicks för att få till bra bilder, som var nyttiga att få lära sig. Jag tar ju mycket bilder till FB sidan så där var den värdefull.

– Tomas är grundlig och pedagogisk i sitt sätt att lära ut så det var lätt att hänga med, menar Ingela Boström på Livscoach Ingela. Kursen har givit mig ett nytt perspektiv på hur jag ska tänka när jag fotar, tex med bakgrund, linjer, bild i rörelse osv. Kan varmt rekommendera denna kurs.

– Jag gick fotokursen och tyckte den var bra, säger Erika Galle på Norra Klensmedjan i Lövstabruk. Jag har en del fotovana sedan tidigare, men kände att det är bra att repetera och uppdatera sina kunskaper och när det kommer till bildbehandling i dator så händer det ju så mycket hela tiden. Oavsett hur mycket man kommer att fotografera själv i framtiden är det bra att ha kunskapen om foto så att kommunikationen med en extern fotograf blir lättare. Jag tyckte det var bra att varva teori och praktik, kanske att uppdraget när vi skulle ut och fotografera kunde varit lite snävare och mer formulerat. Jag skulle kunna tänka mig en fortsättning, där man arbetar utifrån ett eller flera foton som man tänker sig använda i sin verksamhet, lite tips och råd och en spark i rumpan.

Läs mer om Thomas och våra andra populära utbildare här >>

© Text och foto: Mia Ulin