Gå tillbaka

Visit Roslagen värd för indisk filminspelning

Bild från filminspelningen vid Wira bruk samt projektledare Kunnie Topden och Visit Roslagens VD Gisela Norén.

 

Under några hektiska dagar har en av våra deltagare, Visit Roslagen, varit värdar för en indisk filminspelning med både svenska och indiska skådespelare.

Med service, engagemang och professionalism skapade Visit Roslagen de rätta förutsättningarna för filminspelningen som med stor säkerhet kommer att innebära nya affärsmöjligheter för Nordupplands företagare.

– Att få starta inspelningen här känns jätteroligt! Det är många som inte känner till att Indien producerar mest film i världen och det ska bli roligt att få visa upp Roslagens fina miljö för den indiska publiken, säger Kunnie Topden, projektledare.

Redan 2016 var Kunnie Topden i Uppsala med en grupp regissörer och filmproducenter från olika delar av Indien. Man besökte Gamla Uppsala, Vasaborgen, Uppsala slott och gick i Ingmar Bergmans kvarter. Året därpå kom en ny grupp som även besökte Linnéträdgården under guidning av självaste Carl von Linné, Hans Odöö.

Besöken blev mycket uppskattade och i år bestämde sig ett filmteam att förlägga delar av filminspelningen till Norra Uppland.

– Vi är glada att vi har kunnat hjälpa till med tips om platser efter teamets önskemål och tycker förstås att det är oerhört roligt att Roslagen syns på den indiska filmkartan, säger Gisela Norén, VD Visit Roslagen.

Den indiska filmindustrin är mycket stor. Det sägs att det produceras tusen spelfilmer årligen i Indien.

Den mest kända filmfabriken kallas Bollywood och refererar till filmindustrin kring Bombay. Bollywood har blivit ett begrepp och synonymt med indisk film för stora delar av världen. Ofta är det gigantiska dansnummer på vackra platser runt om i världen. Men varje större stad har sin filmindustri. I Assam i norra Indien heter den t.ex Jollywood och i Chennai i södra Indien Dollywood.

Den indiska befolkningen älskar film. ”Vi lever, sover och andas film” berättade den då nytillträdda indiska ambassadören Monika Kapil Mohta vid sin installation i Stockholm i november 2016.

Och den indiska befolkningen har blivit mycket intresserad av att besöka de platser i världen där deras favoritfilmer utspelar sig.

Flera länder har redan uppmärksammat detta, t.ex satsar den schweiziska staten mycket för att få indiska filminspelningar till landet.

Och nu är det alltså Rosagens tur! Inspelningen ägde rum i mitten av maj ibland annat Norrtälje, Länna, Wira bruk och på Domarudden.

Fakta:

Indiska resenärer gjorde 216 100 övernattningar i Sverige under 2017, en ökning med 1 procent mot 2016 enligt inkvarteringsstatistiken från Tillväxtverket/SCB. Flest övernattningar skedde i Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Källa: Visit Sweden.

© Text: Mia Ulin. Foto: Mia Ulin och Visit Roslagen.