Gå tillbaka

Affärskompetens Nu i juryn för Årets Företagare i Uppsala län

 

Den 28 maj representerade Mia Ulin Affärskompetens Nu vid ett mycket hedrande uppdrag, nämligen att  utse Årets Företagare i Uppsala län. Med i juryn var Göran Enander och Pär Svärdson. Priset delas ut den 12 juni på Uppsala slott.

– Att få vara med och påverka utnämningen ser jag som en stor ära, säger Mia Ulin. Jag har tidigare varit aktiv inom Företagarnas* styrelse regionalt och tycker Årets Företagare är en utmärkelse som sätter företagaren i fokus och premierar gediget entreprenörskap.

Jurygruppen består förutom Mia av en superentrepreör och en möjliggörare; Apoteas Pär Svärdson och Uppsala läns landshövding Göran Enander.

Länsstyrelsen är en myndighet som bland annat har som uppgift att främja länets utveckling och tillväxt. Göran Enander är landshövding och högsta chef över Länsstyrelsen i Uppsala län. Forskning och miljö har varit viktiga delar av hans tidigare karriär; han har bl.a varit statssekreterare på Miljö- och energidepartementet, förvaltningschef vid Vetenskapsrådet samt generaldirektör för Skogsstyrelsen.

För snart ett år sedan, i juni 2017, delade Göran Enander ut priset Årets Hedersupplänning till superentreprenören Pär Svärdson som har grundat både e-bokhandeln Adlibris och e-apoteket Apotea och valt att lägga verksamheterna i Morgongåva i Heby kommun.

Pär Svärdson har vunnit många fina utmärkelser, inte minst blev han Årets Företagare i Sverige år 2015 vid Företagarnas årliga gala i Stockholms stadshus. I motiveringen stod bland annat ”Med en oerhörd entreprenörskraft har företagaren skapat en omsättningsökning som är smått ofattbar och har utraderat arbetslösheten bland de unga på orten.”

Pär Svärdson utsågs även till Uppsala läns mest företagsamma människa 2015. 2016 utsågs Apotea till årets nätbutik och 2017 fick han motta Alberts Bonniers pris till Årets företagare 2017 av Dagens Industri.

– Att samtidigt som juryarbetet få möjlighet att prata företagande, tillväxt, innovationer och lönsamhet  med både Göran och Pär var enormt inspirerande. Vi är övertygade om att vi har utsett en mycket värdig vinnare som ska representera Uppsala län vid Årets Företagare-galan i Stockholms stadshus i oktober, avslutar Mia Ulin.

PÄR SVÄRDSONS TRE RÅD TILL FÖRETAGARE:

  1. Skit i affärsidén. ”En halvmedioker affärsidé med ett bra genomförande kommer att klara sig. Men det omvända gäller inte.”
  2. Hitta bra rådgivare. ”Rådfråga någon som varit med förut. Vi trodde att vi kunde allt själva. Det kunde vi inte.”
  3. Befatta dig med verksamheten. ”Som chef eller vd är det lätt hänt att tänka: nu måste jag agera strateg uppe bland molnen. Det anses nästan lite fult att ha koll på verksamheten. Är du exempelvis chef på Ica så förväntas du hålla dig borta från grönsaksdisken och i stället sitta på kontoret och göra powerpoint. Gör inte så! Du måste förstå detaljerna för att kunna ta övergripande beslut.”

Källa: civilekonomen.se

*Företagarna är Sveriges största företagarorganisation vars uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige. Företagarna är medlemsägda, medlemsstyrda och partipolitiskt obundna.

 

© Text och foto: Mia Ulin