Gå tillbaka

Klas Hallberg drog fullt hus på kompetens-kickoff

Klas Hallberg föreläste i ett fullsatt Österby Folkets Hus. Foto Eva-Lena Lindblom.

– Du måste gräva mask för att få de stora gäddorna

 

Onsdagen den 30 augusti samlades drygt 150 personer från Nordupplands näringsliv för att bli inspirerade, nätverka och få sig ett gott skratt. Affärskompetens Nu hade bjudit in en av Sveriges bästa talare Klas Hallberg för att med humor, sunt förnuft och en speciell förmåga att beröra på djupet få oss att göra bättre affärer

Klas Hallberg är en unik mix av föreläsare, stand up-komiker och affärsutvecklare. Själv kallar han sig ”en krullig handelsresande i sunt förnuft”.

– Allt jag kommer att berätta för er vet ni egentligen redan, men kanske kan jag inspirera er till att göra allt det där som du vet att du borde göra men aldrig gör, sade Klas.

Hångla mer!
Klas har föreläst i 20 år för mer än 2000 företag, organisationer och skolor. Han är även författare till bl.a Hångla mer! – En bok om att ge sig hän, YCDBRALAI – Arbeta mindre, få mer gjort samt Hedra Mysteriet – Mindfulness på värmländska. Klas vill hellre nå IN i människors medvetande än bara nå UT och blandar humor med allvar så du knappt vet vad som är vad. Hångla mer! är Klas Hallbergs grundläggande metafor och uppmaning att ge sig hän i livet, eftersom man knappast kommer att glädjas åt hur praktiskt livet var när det väl tar slut.

Den här gången var temat på föreläsningen Mask mört, gädda – om entreprenörskap och affärsmannaskap.

– När jag växte upp lärde jag mig att fiska av min far, berättade Klas. Först gräver man mask, sedan agnar man kroken med mask och drar upp mört för att därefter sätta mörten på kroken och dra upp gäddan. Det funkar på samma sätt i affärslivet. Och det är livsfarligt om man slutar gräva mask för att bara ägna sig åt att dra upp gäddorna.

”Länge sedan jag skrattade så hejdlöst, samtidigt som jag fick med mig flera enkla verktyg som jag redan använt till konkret nytta” Sagt av deltagare.

Engagemang i det stora och lilla
Det blev   ett träffsäkert, roligt och inspirerande föredrag om att jobba med samma engagemang både i det stora och i det lilla för att bli en storfiskare. Skrattet ljöd genom salen från första stavelsen till den sista, energinivån var hög och sorlet sprudlande under de två minuter Klas Hallberg bad publiken samtala om vad man visste att man borde men inte gjorde.

Folkets hus i Österbybruk var fyllt till sista plats när Klas Hallberg drog igång. Tidigare hade det nätverkats i trädgården och serverats en höstbuffé från TP Kök & Bar i Tierp.

Efter middagen berättade Affärskompetens Nu’s projektledare Sara Hellberg om alla de utbildningar projektet genomfört under våren, hela 73 stycken inom bl.a ledarskap, IT och digatalisering, personlig utveckling och kommunikation. Projektets två affärsutvecklare, Jörgen Inersjö och Leif Bäckström, har genomfört 250 unika affärsutvecklingssamtal med flertalet av de 300 företagsledare som valt att gå med i projektet för att utveckla sitt företag. Nu under våren planeras ytterligare 45 olika unika utbildningar på minst två olika orter inom bl.a marknadsföring, försäljning och ekonomi. En av de upphandlade utbildarna, Karin Graemer från Pii kommunikation, presenterade sig.

Näringslivschef Ulf Andersson hälsade välkommen till Österbybruk och Östhammars kommun och Christina Williamsson Liw, ordförande i föreningen Företag i Samverkan i Östhamamrs kommun som även var delarrangörer för kvällen, berättade om föreningens verksamhet.

Till sist berättade Camilla Werme, ordförande i Nordupplands kompetenscenter som driver Affärskompetens Nu, om projektets syfte och planerna på långsiktighet innan Mia Ulin, kommunikationsansvarig på Affärskompetens Nu, introducerade Klas Hallberg.

– Man behöver minst en dos Klas Hallberg om året, var hennes erfarenhet.

Se fler bilder på vår Facebooksida >>